Plein Public

Advies en begeleiding bij kunstprojecten in de openbare ruimte

De Volgerlanden 2007-2011

jaar : 2007-2011
locatie : De Volgerlanden
opdrachtgever : gemeente Hendrik-Ido-Ambacht
adviescommissie : Martijn Boelhouwers, John Blaak, Henk van Bennekum, Esther Didden (tot 2010) en Martine Herman
fotografie : Rick Messemaker en Cees van Meerten

In Hendrik-Ido-Ambacht, grenzend aan de buurgemeente Zwijndrecht, ligt nieuwbouwwijk De Volgerlanden. In dit voormalige tuinbouwgebied worden ongeveer 4800 woningen gebouwd. De Volgerlanden is de grootste nieuwbouwlocatie van de regio Drechtsteden, ongeveer acht kilometer van Dordrecht en veertien kilometer van Rotterdam.

Door de jaren heen zijn in de openbare ruimte van Hendrik-Ido-Ambacht verschillende beelden geplaatst. Door de komst van Vinex-locatie De Volgerlanden neemt het aantal kunstwerken nog verder toe. In 2002 is daarom speciaal voor De Volgerlanden een projectgroep Beeldende Kunst opgericht.

De projectgroep heeft een ‘scenario voor beeldende kunst’ voor de wijk gemaakt. Hierdoor is al in de planfase ruimte gecreëerd voor kunsttoepassingen.

 


Plein Public zorgt ervoor dat kunst er echt komt en dat er echte kunst komt.