Plein Public

Advies en begeleiding bij kunstprojecten in de openbare ruimte

Monument voor Anna Blaman | 2007-2010

In 2006 kreeg ik van het CBK de vraag om te zoeken naar een mogelijke kunstenaar voor het monument van Anna Blaman. Een van de uitgangspunten was dat het karakter en de mentaliteit van de kunstenaar raakvlakken moest hebben met de persoonlijkheid en de instelling van Blaman.

Uit de artikelen en boeken die ik over (en van) Anna Blaman ben gaan lezen, maakte ik op dat haar karakter behoorlijk veelzijdig moet zijn geweest. Ik kwam een hang naar burgerlijkheid, traditie en onopvallendheid tegen. Het liefst lezend, thuis in de Vliegerstraat waar zij 30 jaar met haar moeder heeft gewoond.

Aan de andere kant werd zij aangetrokken door het existentialisme, erotiek en had ze een grote vrijheidsdrang.

Ik ben daarna vrij intuïtief te werk gegaan en ik droeg kunstenaars als Monique Toebosch, Lydia Schouten, Fred Eerdekens en Maria Roosen voor bij de mensen uit de werkgroep en de initiatiefnemers van het monument.

Het werk van Maria Roosen uit 1992 -De pantoffels voor de reus van Rotterdam- gaf uiteindelijk de doorslag. 

Roosen was destijds net van Arnhem naar Rotterdam verhuisd. Zij zag toen in Waalwijk een paar schoenen van Rigardus Reinhout, de reus van Rotterdam. Hij  was 2,73 meter en had schoenenmaat 63.  Maria vond het tragisch dat deze man weliswaar handgemaakte schoenen had maar dat hij de warmte en vertrouwdheid van warme sloffen moest ontberen. Postuum maakte ze voor hem twee paar pantoffels maat 63, roze voor doordeweeks en een chiquer, donkerrood paar voor ’s zondags.

Na het zien van dit werk en het verhaal daarachter had iedereen in de werkgroep er vertrouwen in dat Maria ook voor Anna Blaman een monument zou kunnen maken dat op een originele manier de creativiteit en de vooruitstrevendheid van Anna Blaman zou verbeelden.

De realisatie van het beeld is gecoördineerd door Mady Just de la Paisieres.

Kunstenaar Judith van den Berg maakte een prachtige serie over dit monument: “Motormoments”.


Plein Public zorgt ervoor dat kunst er echt komt en dat er echte kunst komt.