Plein Public

Advies en begeleiding bij kunstprojecten in de openbare ruimte

Filmselectie ’t Gemaal

Rotterdam 9 oktober – 13 november 2010
Voor de tentoonstelling Florida 2  van TENT.  in ’t Gemaal, selecteerde Martine Herman vier  films/documentaires over de ‘assen’ van Rotterdam Zuid.

Dune 4.1_Maastunnel
Daan Roosegaarde
2007 1:56 min.

Dune 4.1_Maastunnel is een openbaar en interactief landschap in de voetgangersbuis van de Maastunnel dat is ontwikkeld  voor het  Rotterdams architectuurjaar 2007.  Het artificiële duingras reageert op omgevingsgeluiden en op de aanraking van passanten. In 2009 maakte Daan Roosegaarde een permanente, 60 meter lange versie -Dune 4.2- voor de wijk De Esch in Rotterdam.

Monitoring the Dordtselaan for Maximum Peace of Mind
Klaas van Gorkum en Iratxe Jaio
2004 15 min.

Het dagelijks leven in de Dordtselaan, een van de eerste ‘hotspots’ van Rotterdam. Een hotspot is een plek in de stad waar drastische maatregelen worden genomen om straatcriminaliteit, verloedering en illegale immigratie tegen te gaan. Een van deze maatregelen is de tijdelijke opheffing van de grondwettelijke rechten van de burger, waarmee de politie de bevoegdheid wordt gegeven om hele straten af te zetten en iedere voorbijganger ‘preventief’ te fouilleren. Monitoring the Dordtselaan for Maximum Peace of Mind is een voyeuristische reeks observaties vanuit het slaapkamerraam, gemaakt in een jaar tijd. Op het eerste gezicht volgt het een documentaire benadering, maar gaandeweg toont de video subtiele tekens van manipulatie en suggestie die de objectiviteit van de observaties, en uiteindelijk ook de positie van de kijker in twijfel trekken.

 Infrastructure
Nick Relph & Oliver Payne
2003 4:25 min.

Voor het kunstproject Something about Charlois van Kamiel Verschuren en Jason Coburn kreeg het Engelse kunstenaarsduo Nick Relph en Oliver Payne de opdracht om de infrastructuur van Charlois vast te leggen. Payne en Relph maken o.a. pseudo-documentaires over jeugdcultuur en het ontginnen van  alternatieve routes door de stad.

Highlights Katendrecht
Hieke Pars & Iris Schutte
2006-2007

‘Achteloos licht’ is licht dat door zon, koplampen of straatverlichting ontstaat en dat toevallig weerkaatst in het water of tegen muren en ramen. Iris Schutten en Hieke Pars gingen op zoek naar de schoonheid van het toevallige licht in Katendrecht en legden dit vast in de video Highlights Katendrecht. Ook onderzochten ze of ze -door interventies- toevallig licht konden laten ontstaan. Het project Highlights Katendrecht is voortgekomen uit het atelier en de prijsvraag DELI-LIGHT van kunstenaarsgroep De PLAYER over kunstlicht en lichtkunst in de openbare ruimte van Katendrecht. De film is te zien op de website www.highlightskatendrecht.nl

 

 

 


Plein Public zorgt ervoor dat kunst er echt komt en dat er echte kunst komt.