Plein Public

Advies en begeleiding bij kunstprojecten in de openbare ruimte

Educatiemodule Pabo-studenten: openbare kunst

jaar : 2005-2010
locatie : Hogeschool Rotterdam/CBK Rotterdam
opdrachtgever : CBK Rotterdam/afdeling educatie (Fianne Konings |Vera Merx)
programma en lessen: Martine Herman

Tijdens de module ‘Kunst in Kaart’ maken eerstejaars Pabo-studenten van de Hogeschool Rotterdam kennis met uiteenlopende kunstdisciplines en kunstinstellingen. In opdracht van het Centrum Beeldende kunst Rotterdam maakt Martine Herman de studenten bekend met kunst in de openbare ruimte. Door middel van een videoclip met daarin een diversiteit aan beelden -oorlogsmonumenten, street-art, muurschilderingen, religieuze beelden, wijkkunst- krijgen de studenten een eerste indruk. Daarna volgt een beeldenwandeling door de stad.

Het vervolg van de kennismaking met kunst in de openbare ruimte ┬áis ‘Kunst naar Keuze’; de Pabo-studenten ontwikkelen in zes weken zelf educatief materiaal of een activiteit rondom kunst in de openbare ruimte voor leerlingen van de basisschool. Aan het eind van de module hebben de studenten een inspirerend project opgezet en mogen ze dit met kleine groepen basisschool leerlingen uitproberen.

Uit de evaluatie van Anne, klas 2 F: “De begeleiding was goed. Ze heeft ons begeleid tot een mooi product. Ik vond het leuk dat ze ons dieper liet nadenken. Zo heb ik dingen ondervonden waar ik eerst niet bij stil had gestaan. Ze liet ons ook op een andere manier naar dingen kijken. Ik ben me hierdoor gaan realiseren dat ik soms wel eens te snel conclusies trek.”


Plein Public zorgt ervoor dat kunst er echt komt en dat er echte kunst komt.