Plein Public

Advies en begeleiding bij kunstprojecten in de openbare ruimte

Lichtkunstwerken

jaar : 2007
locatie : VINEX-locatie De Volgerlanden
opdrachtgever : Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

adviescommissie: Martijn Boelhouwers, Esther Didden, Henk van Bennekum, John Blaak en Martine Herman
kunstenaars: René Knip en Marcel Kronenburg

Onder de grond in de wijk De Volgerlanden loopt op twintig meter diepte de Sophiaspoortunnel. Midden in de woonwijk staat een schachtgebouw met technische voorzieningen. Deze staat met de tunnel in verbinding . Kunstenaar Marcel Kronenburg ontwierp voor dit onbemande gebouw een neonkunstwerk waarin de toeschouwer zowel een spinnenweb als een tunnelperspectief kan ontrafelen.   Om de treintunnel in geval van een calamiteit te kunnen verlaten zijn er vluchtschachten aangebracht. De vluchtschacht aan de voet van de Veersedijk is vormgegeven als uitkijktorentje, dat vrij toegankelijk is voor wandelaars die een mooi uitzicht willen hebben over de achterliggende polder. Grafisch vormgever René Knip heeft een speciaal voor deze locatie geschreven gedicht van K. Schippers in neonletters aangebracht op het vluchtgebouw.


Plein Public zorgt ervoor dat kunst er echt komt en dat er echte kunst komt.