Plein Public

Advies en begeleiding bij kunstprojecten in de openbare ruimte

Kunsthekwerk Narcisse Tordoir

jaar : 2006
locatie : Ericaplein, Bloemhof Rotterdam
opdrachtgever : Vestia Rotterdam Feijenoord en CBK Rotterdam
kunstenaar : Narcisse Tordoir
kader : Herstructurering Ericaplein
pleinontwerp : Monique Marijnissen (dS+V)
concept en coördinatie : Martine Herman

Op het Ericaplein is in 2005 een voormalig schoolgebouw gesloopt. Daardoor kwamen de achtergelegen huizen helemaal vrij te staan. De bewoners waren bang dat dit ten koste zou gaan van hun privacy en veiligheid. Woningcorporatie Vestia Rotterdam Feijenoord vroeg het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam om mee te denken over een oplossing. De Belgische kunstenaar Narcisse Tordoir kreeg de opdracht een ontwerp te maken voor een afscheidingswand waardoor bewoners hun gevoel van bescherming terug zouden krijgen. Naast het bieden van veiligheid moest het werk tevens een sieraad voor de wijk zijn. Kunstenaar Tordoir baseerde zijn ontwerp op eeuwenoude stofpatronen uit West-Afrika. Deze abstracte decoratieve patronen werden met modder uit de rivier op doeken aangebracht en hiervan werden kledingstukken, tafelkleden én kunstwerken gemaakt. Op het Ericaplein in Bloemhof is nu een zeer moderne variant van deze ‘modderdoeken’ te bewonderen. De officiële onthulling vond plaats op 20 juni 2006. De kinderen van O.B.S Bloemhof hebben het –compleet in goud ingepakte – 60 meter lange kunstwerk onthult. Zij deden dat samen met wethouder participatie en cultuur, Orhan Kaya, bedrijfsdirecteur van Vestia Rotterdam Feijenoord, Jenny Schakelaar en portefeuillehouder van Deelgemeente Feijenoord René Kronenberg. Bewoners kregen bij de onthulling een theedoek uitgereikt met daarop het patroon van het kunstwerk.


Plein Public zorgt ervoor dat kunst er echt komt en dat er echte kunst komt.